Intelligente Woning Zoektocht - Start bij Mercers!

Mercers Brexit-verklaring

Mercers Brexit-verklaring

De stem is uitgebracht en het VK zal de EU verlaten. Dit roept een aantal vragen op die ons zijn gesteld en ik zal ze beantwoorden aan de hand van historische feiten in plaats van alleen mijn mening.

Ik ben in 1983 begonnen als Spaanse makelaar en om eerlijk te zijn is er vanuit het perspectief van de koper of verkoper niet veel veranderd in de afgelopen 41 jaar. Ja, Spanje trad in het jaar 2000 toe tot de eenheidsmunt, maar waren er fundamentele veranderingen toen het toetrad?

Voordat Spanje toetrad tot de EU, hadden Britse kopers van onroerend goed geen beperkingen met betrekking tot de aankoop van onroerend goed, of het nu voor vakantie of pensionering was. Mijn eigen vader ging in 1985 met pensioen in Spanje na een carrière bij BP Chemicals. Hij is een goed voorbeeld van hoe gemakkelijk het was om naar Spanje te verhuizen, voordat het land toetrad tot de EU.

Mijn vader kocht zijn eerste eigendom van mij in 1985 en bracht de laatste 41 jaar van zijn leven met pensioen in Spanje door. Toen hij voor het eerst naar Spanje verhuisde, was de enige echte beperking voor "niet-ingezetenen" een limiet van 90 dagen verblijf in Spanje, voordat ze moesten vertrekken. Dit betekende dat veel niet-ingezetenen gewoon over de grens naar Frankrijk zouden rijden, hun paspoort zouden laten afstempelen en de volgende periode van 90 dagen zouden beginnen. Dit veranderde geleidelijk toen Spanje democratischer werd. Vergeet Franco niet, de dictator was pas 8 jaar dood.

Als u permanent in Spanje wilde blijven, moest u ingezetene worden. Dit was een relatief eenvoudig proces en betekende dat je kon komen en gaan wanneer je wilde. U had ook de verantwoordelijkheid om in Spanje belasting aan te geven en te betalen (zoals u nu doet), die eigenlijk gunstiger was dan het VK.

Om ingezetene te worden, moest u aantonen dat u geen last voor de staat zou zijn en uzelf financieel kon onderhouden. Voor gepensioneerden was een AOW voldoende bewijs van inkomen en voor werkenden was het relatief eenvoudig om een tewerkstellingsvergunning te krijgen of een bedrijf op te richten.

Spanje en het VK hadden een wederzijdse zorgovereenkomst voor gepensioneerden, dus Britse burgers die met pensioen waren en in Spanje woonden, hadden toegang tot gratis en uitstekende (nog steeds) gezondheidszorg. De Britse regering had een overeenkomst met de Bank of Spain om pensioenen tegen gunstige wisselkoersen naar Spanje over te dragen.

Dus wat veranderde er toen Spanje toetrad tot de EU of de eenheidsmunt? Het antwoord is verrassend, behalve dat Spanje de euro als munteenheid aanneemt.

Wat denk ik dat er de komende jaren gaat gebeuren? Ik denk of geloof niet dat het vertrek van het VK uit de EU onmiddellijk, op middellange of lange termijn nadelige gevolgen zal hebben voor Britse burgers die in Spanje willen wonen, werken of zelfs willen sterven. Onze inbreng in de economie loopt in de miljarden en veel delen van Spanje hebben een dramatische en positieve heropleving van hun economische status gezien, voornamelijk dankzij deze toestroom van Noord-Europese kopers.

Spanje is altijd een warm en vriendelijk land geweest, de cultuur is erg zuidelijk mediterraan en wij vinden dit leuk en zij (in tegenstelling tot sommige Europese landen) vinden ons leuk! Wat de meesten van ons naar dit prachtige land trekt, is het weer en dat, wat onze politici ook doen, gegarandeerd een glimlach op ons gezicht tovert en ons in december in staat stelt te barbecueën.

Zoals de lokale bevolking zegt - Viva Espana! Kom en sluit je bij ons aan in het warmste, vriendelijkste en meest gastvrije land van Europa en geniet van 320 dagen heerlijke zonneschijn het hele jaar door.

Chris Mercer MNAEA

24 juni 2016

Consent Preferences